OLIVEIRA-OLIJFBOOM
Van het merendeel van de (tweede) huizen zijn de rolluiken naar beneden. Hele complexen en straten maken zo een verlaten indruk. Van de terrassen zijn de stoelen en tafels naar binnen gehaald. Op de deuren staat dat de uitbaters met vakantie zijn. Toch is het niet zo moeilijk om je vertier te zoeken. Omdat we hier regelmatig komen is de omgeving al aardig bekend. Een pluspunt is dat er bij ons appartement huis-, tuin- en keukenfietsen met een boodschappenmandje voorop beschikbaar zijn, dus kunnen we elke dag op stap om de regio nog beter te leren kennen en nieuwe ontdekkingen te doen. Met andere woorden: je probeert op zoek te gaan naar iets specifieks. Wanneer je dan nog een combinatie kunt leggen tussen wat je tegenkomt en de wielrennerij dan is de dag allang weer goed!
Keramiek
Portugal is een land van keramiek. Overal waar je komt zie je huizen die geheel bedekt zijn met kleurrijke keramiektegels. Anderen doen het met wat minder en hebben bijvoorbeeld tegels rondom de deuren en ramen aangebracht. Daarbij komen nog de prachtige tableaus met een heilige, de maagd Maria of afbeeldingen met een zeilschip (Portugezen zijn vanouds zeevaarders), een boerentafereel of gewoon een vrije creatie. Verder zijn bij veel huizen op de pilaren van het toegangshek of naast de voordeur een tegeltableau aangebracht met het woord Casa (huis) gevolgd door een naam of een verwijzing naar iets. We zijn verschillende malen van de fiets gestapt om zo’n tegelkunstwerk eens goed te bekijken.
Casa Oliveira
Op zo’n 200 meter van ons appartement passeren we steeds een villa met op de tuinmuur naast de poort een tableau met een twaalftal tegels waarop de naam Casa Oliveira (Huis van de Olijfboom) is aangebracht. Dan ga je denken heeft het echt iets met een olijfboom te maken of is het gewoon de veel voorkomende Portugese achternaam? Alles is hermetisch afgesloten, dus even aanbellen kan niet. Dan ga je wat filosoferen. Zijn er lijnen met iets wat in gedachten is opgekomen? Een paar dagen later komen we weer langs een andere Casa Oliveira en daar staat op het tableau zelfs een krans met olijftakken er omheen met in de tuin een enorme olijfboom. Ook dit huis is weer totaal afgesloten. Hier is in ieder geval wel duidelijk waar de naam vandaan komt. Maar die naam Ollveira blijft maar in de gedachten rondspoken.
Nélson Oliveira
Laten we tot de kern komen. We zitten niet voor niets dagelijks in de wielrennerij. We gaan een drietal wielerprofielen maken en slaan als eerste een bruggetje naar de coureur die al sinds 2016 voor Movistar rijdt: Nélson Filipe Santos Simões Oliveira, op 6 maart 1989 geboren in Vilarinho de Barro. Al op jonge leeftijd laat hij zien dat hij goed kan tijdrijden. Hij wordt Portugees kampioen tijdrijden bij de nieuwelingen (2004), junioren (2006), beloften (2008, 2009,en 2010). Bij de eliterenners verovert hij de tijdrittitel in 2011, 2014, 2015 en 2016. In 2014 wordt hij ook Portugees kampioen op de weg. Op zijn palmares staat nog het opmerkelijke item dat hij in 2012 het bergklassement inde ZLM Tour heeft gewonnen. Dat zijn we maar eens gaan uitzoeken!. Het blijkt dat hij in de derde rit Verviers-La Gileppe (184 km) deel heeft uitgemaakt van een kopgroep van vier renners en daar zijn punten heeft verzameld. In de periode 2011-2023 heeft hij negentien maal aan de start gestaan van een grote ronde (Giro d’Italia: 3, Tour de France: 7, Vuelta a España: 9). Als bijzonderheid kan worden vermeld dat hij die ronden ook heeft uitgereden. Zijn beste klassering is een 21e plaats geweest in de Vuelta van 2015 waarin hij ook zijn enige ritzege heeft behaald. Hij komt op 4 september solo over de meet in de twaalfde rit Calatayud-Tarazona (178 km) met een voorsprong van één minuut op een groep van 23 renners.
Ivo en Rui Oliveira
Ivo Emanuel Alves Oliveira en Rui Filipe Alves Oliveira zijn als tweeling geboren op 5 september 1996 in Vila Nova de Gaia. Beiden staan sinds 2019 onder contract bij UAE Team Emirates en komen uit de stal van Hagens Berman Axeon van Axel Merckx. Vooral op de baan heeft de tweeling al een mooie palmares opgebouwd. Ivo is tot en met 2023 het meest succesvol met 15 nationale titels, twee Europese titels op de achtervolging en een wereldtitel bij de junioren op de achtervolging. Rui maakt een kortere periode door op de baan en behaalt tot en met 2020 vijf nationale titels en wordt Europees kampioen op de afvalkoers in 2017. Op de weg pakken ze ook hun overwinningen. Ivo wordt Portugees kampioen tijdrijden: junioren 2014, beloften 2018 en elite 2020. In 2023 wordt hij ook kampioen op de weg. Ook hier doet Rui het weer wat minder, maar hij wordt wel nationaal kampioen op de weg bij de beloften in 2017. Ivo start in 2020 (101e) en 2022 (131e) in de Vuelta a España. Rui rijdt in 2022 de Giro d ‘Italia (141e) en in 2020 (119e), 2021 (74e) en in 2023 (148e) de Vuelta. Met deze klassering is hij tevens rode lantaarndrager. Iemand moet tenslotte als laatste eindigen! Hun oudere broer Hélder (1983) heeft ook gekoerst, maar die heeft de fiets inmiddels vaarwel gezegd.
Zo is de cirkel weer rond. We gaan verder op zoek naar nieuwe (wieler)ontdekkingen.
Text and image if not indicated differently: Teus Korporaal