388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA

Het Nationaal Park Krka is een prachtig fietsgebied in Kroatië van 109 km² met betoverende natuur en cultuur-historisch erfgoed rond de mooiste loop van de rivier Krka en de benedenloop van het riviertje Čikola. Door de neerslag van kalk zijn daar zeven indrukwekkende watervallen ontstaan.

„Skradinski buk“ is een van de grootste. Deze waterval is ook de langste travertijn in Europa. Travertijn is een zoetwaterkalksteen die gevormd wordt tijdens een afzettingsproces van neerslag van kalk uit met calciumcarbonaat (kalk) oververzadigd water uit warme bronnen. Zo ontstaat travertijn wanneer het CO2 gehalte(door temperatuurstijging) in het water daalt en kalk neerslaat.

Bezoekers kunnen eromheen wandelen via een netwerk van paadjes en bruggetjes met meerdere oude watermolentjes waarin vandaag etnografische verzamelingen zijn ondergebracht. Bij Skradinski buk staan ook de resten van de voormalige waterkrachtcentrale „Krka“, die als de eerste in de wereld al in het jaar 1895 een stad – Šibenik verlichtte. De rivier Krka loopt op meerdere plekken uit in kleine meertjes. Op deze plekken zijn ook twee geestelijke centra gesticht: een Franciscanenklooster met de kerk Moeder van Barmhartigheid op het eilandje Visovac en het klooster van de Heilige Aartsengel in Carigradska Draga. Beide kloosters zijn toegankelijk door een oversteek met een bootje. 

Over de paden door Nationaal Park Krka ervaar je de natuur in volle glorie met haar ruige spectaculaire karstlandschappen doorvlochten met snelstromende riviertjes. Met 388 kilometer aan fietspaden en 47 goed onderhouden wandelpaden kunnen actieve bezoekers hun hartje volledig ophalen in het Nationale Park. In totaal zijn er twaalf uitgestippelde fietsroutes, waarvan drie MTB-routes door bergachtig gebied, drie uitdagende fietsroutes over verharde wegen en zes trekking fietsroutes voor een plezierige fietstocht met vrienden of de ganse familie. Er zijn drie begin- en eindpunten voor alle fietsroutes: de vestiging van Nationaal Park Krka in Skradin, het bezoekerscentrum in Laškovica en Eco-campus „Krka“ in Puljani. De fietspaden zijn voorzien van wegwijzers en fietsers kunnen gebruik maken van fietskaarten met gedetailleerde beschrijvingen, foto’s en GPS-coördinaten van de routes.

Langs iedere fietsroute wordt de fietsliefhebbers een spectaculair uitzicht op de rivier geboden. Steil bergafwaarts krijg je een flinke adrenalinestoot bovenop het gelukzalige gevoel dat je al hebt om door deze onbeschrijfelijk mooie natuur te fietsen. De weg loopt verder door de vredige rustige dalen met unieke panorama’s. Langs iedere fietsroute is er volop rijkdom aan fauna en flora om van te genieten. Met de MTB ontdek je de diepere delen van het Park en ervaar je deze prachtige natuur op je eigen manier. De bovenloop van de rivier Krka is dankzij de configuratie van het terrein, ideaal voor de gewone weg- of electrische fiets. Op Eco-campus „Krka“ in Puljani is het mogelijk, met een aanvraag vooraf, een electrische fiets/Pedalec te huren.

Het Nationaal Park is het hele jaar door open voor de bezoekers. Bezoekers kunnen het allemaal bewonderen over het water, via verharde landweggetjes, fietsroutes of attractieve wandelpaden. Heel bijzonder is het 8,5 km lange pad: Stinice – Roški slap – Oziđana pećina. Het geldt als een van de mooiste paden in Kroatië.

Het Eco Campus „Krka“ is een bezoekerscentrum met een educatief karakter en accommodatie- capaciteiten. Het centrum is open voor kinderen, studenten, onderzoekers en vrijwilligers, oftewel iedereen die de natuurlijke en cultuur-historische schatten van Nationaal Park Krka in detail wil leren kennen. Vlakbij de Eco Campus zijn ook de spectaculaire watervallen van de bovenloop van de rivier Krka te zien, zoals de hoogste waterval Manojlovac. En ook de ruïnes van het Romeinse legerkamp Burnum bieden de gelegenheid om iets over de geschiedenis van dit gebied te leren. De archeologische vondsten kunnen worden bekeken in de archeologische collectie op de campus. Meer informatie over het Park, openingstijden, prijzen en alle mogelijke evenementen en voordelen zijn op de officiële webpagina’s van „Nationaal Park Krka“ en op de social media te vinden.

Meer Nieuws

 • 360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt
  Heb je niet genoeg aan één regio als je op mountainbikevakantie trekt? Dan hebben wij een gouden tip voor jou: De Salzburger Sportwelt, want hier vind je zeven plaatsen onder één dak. Of eigenlijk onder één helm. Deze mountainbikeregio in het SalzburgerLand biedt kilometerslange trails, beboste bergkammen en rotsachtige bergtoppen. Iedereen die gewoon meer wil tijdens een mountainbikevakantie is hier op de juiste plek.
  Lees meer…
 • DE HARZ – MAGISCH EN ADEMBENEMEND NATUURLANDSCHAP MET UNIEKE CULTUURDE HARZ – MAGISCH EN ADEMBENEMEND NATUURLANDSCHAP MET UNIEKE CULTUUR
  Het natuurpark de Harz ligt in het hart van Duitsland. Een mysterieus landschap met donkere, uitgestrekte wouden, kloven, rotsen, kabbelende riviertjes met charmante watervalletjes en verschillende hoogveengebieden. Dankzij het ruige landschap is het gebied vooral voor actieve fietsers een paradijs.
  Lees meer…
 • 388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA388 KILOMETER FIETSROUTES DOOR DE UNIEKE NATUUR VAN NATIONAAL PARK KRKA
  Het Nationaal Park Krka is een prachtig fietsgebied in Kroatië van 109 km² met betoverende natuur en cultuur-historisch erfgoed rond de mooiste loop van de rivier Krka en de benedenloop van het riviertje Čikola. Door de neerslag van kalk zijn daar zeven indrukwekkende watervallen ontstaan.
  Lees meer…
Meer artikels