NIEUWE TEST VOOR REMCO EVENEPOEL IN PARIJS-NICE

Nu zondag, drie maart start in Les Mureaux de 82ste editie van Parijs – Nice, met Remco Evenepoel en Primoz Roglic als de grote favorieten op de eindzege. De koers naar de zon eindigt op 12 maart op de Promenade des Anglais in Nice. Het parcours is dit jaar niet echt sprinters gezind, want er zijn slechts twee etappes waar zij misschien aan het feest zullen zijn. In totaal staan er dertig gecatalogeerde cols over een totale afstand van 1219 km op het menu. Er is ook opnieuw een ploegentijdrit (rit 3) die net als vorig jaar de tijden van de renners individueel zal afklokken.

Remco Evenepoel rijdt straks voor het eerst Parijs-Nice en het is zelfs zijn eerste rittenkoers die hij op Franse bodem zal betwisten. Daarentegen is de strijd met Roglic niets nieuws onder de zon, want de twee toppers bekampten mekaar al eerder in de Vuelta en de Ronde van Catalonië. Bij Soudal-Quick Step krijgt Evenepoel zijn landgenoten Yves Lampaert, Ilan Van Wilder en Louis Vervaeke in steun, de ploeg wordt verder aangevuld met de Italianen Mattia Cattaneo en Gianni Moscon en de Deen Casper Pedersen.

Roglic heeft o.a. de luxehelpers Bob Jungels, Aleksandr Vlasov en Marco Haller in zijn ploeg.

Het parcours

“De eerste twee dagen worden veeleisend: ze zijn heel technisch, met veel straatmeubilair. Het zal zaak zijn om daar zonder problemen door te komen.” Aldus Klaas Lodewyck ploegleider bij Soudal-Quick Step.

Rit 1

De eerste rit gaat over heuvelachtige wegen met start en finish in Les Mureaux. De renners verwerken vier hellingen die mee tellen voor het bergklassement. De laatste ligt op twaalf kilometer van de streep en het zal van de aanvalslust in het peloton afhangen of de sprinters nog aan boord zullen zijn om mee te sprinten voor de ritoverwinning.

Rit 2

In de tweede etappe fietsen de renners van Thoiry naar Montargis. Hier is een massasprint de meest waarschijnlijke uitkomst. Of zullen waaiervorming de kansen van de sprinters ook hier de nek omwringen?

Rit 3 – ploegentijdrit

Parijs-Nice pakt in de derde rit uit met een ploegentijdrit van 26,9 kilometer, met reliëf want er zitten twee kleine beklimmingen in het parcours. De organisatie gaat verder op de ingeslagen weg van vorig jaar. De nieuwigheid die toen met succes werd ingevoerd wordt doorgetrokken. Zo zullen de tijden van de eerste renner tellen voor ritwinst, maar gelden ook alle individuele tijden voor het eindklassement. Wie gelost wordt, krijgt die tijd dus ook helemaal aangesmeerd. Bovendien blijft ook de tijdslimiet van kracht en moeten geloste renners dus blijven rijden om op tijd binnen te zijn.

Rit 4

Vandaag gaat het over een Ardennen parcours en komen de klassementsmannen een eerste keer aan zet. Na zes hellingen onderweg ligt de aankomst op Mont Brouilly. Deze beklimming gaat over drie kilometer met 7,7% gemiddeld naar de aankomstlijn. De laatste kilometer aan 9,3% en met uitschieters tot 25% kan na de ploegentijdrit een tweede selectie onder de klassementsmannen teweeg brengen.

Rit 5

In de vijfde etappe is er opnieuw een kans voor de sprinters, maar ook evenveel kans voor de mannen van de lange vlucht. Het parcours is aanvankelijk zeer heuvelachtig wat de kansen voor de mannen van de lange adem fel doet stijgen. In de laatste 50 kilometer is het echter vrijwel uitsluitend vlak of dalend. Zullen de sprintersploegen op tijd georganiseerd geraken of komen ze te laat?

Rit 6

Vandaag staat de langste rit van deze Parijs-Nice op het programma. Over bijna 200 kilometer en vijf beklimmingen gaat het naar de aankomst waar hen een oplopende slotkilometer aan iets meer dan 4% wacht.

Rit 7

Dit is de Koninginnenrit waar het verschil kan gemaakt worden tussen de favorieten. De rit gaat van Nice naar het wintersportdorp Auron. Onderweg gaat het over de Col de Saint-Martin alvorens er oorlog zal worden gemaakt op de slotklim. In 7,3 kilometer met een gemiddelde van 7,2% rijden de renners naar de aankomstlijn. Deze rit is meteen een goede verkenning voor de Tour de France deelnemers, want het gaat voor een flink stuk over de wegen van de 20ste Touretappe.

Rit 8

Volledig in lijn met de traditie van de koers naar de zon, trekt het peloton in de slotrit vanuit Nice opnieuw het binnenland in. Over vijf beklimmingen – drie van tweede en twee van eerste categorie – eindigt de rittenkoers met een negen kilometer lange afdaling naar de Promenade des Anglais in Nice. Maar naast deze vijf beklimmingen is de korte kant van de col d’Eze niet opgenomen als gecatalogeerde beklimming. Wij denken dat net daar op het korte 13% steile stuk, het meeste venijn in deze rit zal zitten.

DEELNEMERS

In deze Parijs-Nice zien we de eerste clash tussen Evenepoel en Roglic van dit seizoen. Met David Gaudu – de runner-up van vorig jaar met 53” achterstand op Tadej Pogacar -, João Almeida, Carlos Rodriguez, Mattias Skjelmose, Pello Bilbao, Santiago Buitrago, Rigoberto Uran, Jay Vine, Felix Gall en Sam Bennett zijn er genoeg klassementsrenners om de twee favorieten het vuur aan de schenen te leggen. Met Arnaud De Lie, Gerben Thijssen, Arnaud Démare, Kaden Groves, Mads Pedersen, Pascal Ackermann, Matteo Trentin, Olav Kooij, Dylan Groenewegen, Danny van Poppel en Fabio Jakobsen is ook de sprintersgilde uitgebreid aanwezig.

Startlijst onder voorbehoud:

Visma | Lease a Bike
Olav Kooij, Wilco Kelderman, Matteo Jorgenson, Koen Bouwman, Edoardo Affini, Mick van Dijke, Tim van Dijke

Alpecin – Deceuninck
Kaden Groves, Søren Kragh Andersen, Maurice Ballerstedt, Silvan Dillier, Jason Osborne, Edward Planckaert, Robbe Ghys

Intermarché – Wanty
Lilian Calmejane, Gerben Thijssen, Roel van Sintmaartensdijk, Georg Zimmermann, Adrien Petit, Dries De Bondt, Madis Mihkels

Soudal – QuickStep
Remco Evenepoel, Ilan Van Wilder, Louis Vervaeke, Yves Lampaert, Gianni Moscon, Mattia Cattaneo, Casper Pedersen

Team dsm-firmenich PostNL
Fabio Jakobsen, Nils Eekhoff, Julius van den Berg, Tobias Lund Andresen, Gijs Leemreize, Timo Roosen, Martijn Tusveld

Arkéa B&B Hotels
Arnaud Démare, Clément Champoussin, Miles Scotson, Thibault Guernalec, Daniel McLay, Łukasz Owsian, Florian Sénéchal

Astana Qazaqstan Team
Alexey Loetsenko, Rüdiger Selig, Anthon Charmig, Christian Scaroni, Samuele Battistella, Max Kanter, Harold Tejada

Bahrain Victorious
Pello Bilbao, Jack Haig, Santiago Buitrago, Fred Wright, Jasha Sütterlin, Kamil Gradek, Dušan Rajovic

BORA – hansgrohe
Primoz Roglic, Bob Jungels, Aleksandr Vlasov, Marco Haller, Danny van Poppel, Matteo Sobrero, Nico Denz

Cofidis
Ion Izagirre, Gorka Izagrre, Guillaume Martin, Bryan Coquard, Alexis Renard, Alexis Gougard, Anthony Perez

Decathlon AG2R La Mondiale
Felix Gall, Sam Bennett, Oliver Naesen, Aurélien Paret-Peintre, Dorian Godon, Bruno Armirail, Dries De Bondt

EF Education – EasyPost
Stefan Bissegger, Rigoberto Uran, Michael Valgren, Marijn van den Berg, Owain Doull, Jack Rootkin-Gray, Jonas Rutsch

Primoz Roglic © Foto via BORA hansgrohe

Groupama – FDJ
David Gaudu, Sven Erik Bystrøm, Laurence Pithie, Kevin Geniets, Clément Russo, Samuel Watson, Quentin Pacher

INEOS Grenadiers
Carlos Rodriguez, Laurens De Plus, Jonathan Castroviejo, Luke Rowe, Joshua Tarling, Omar Fraile, Ben Turner

Lidl – Trek
Mads Pedersen, Mattias Skjelmose, Bauke Mollema, Jasper Stuyven, Alex Kirsch, Tim De Clercq, Ryan Gibbons

Movistar
Oier Lazkano, Will Barta, Mathias Norsgaard, Rémi Cavagna, Alex Aranburu, Ruben Guerreiro, Johan Jacobs

Team Jayco AlUla
Dylan Groenewegen, Michael Matthews, Luke Plapp, Luke Durbridge, Chris Harper, Elmar Reinders, Luka Mezgec

UAE Emirates
João Almeida, Marc Soler, Jay Vine, Brandon McNulty, Pavel Sivakov, Felix Großschartner, Finn Fisher-Black, Nils Politt

ProTeams
Israel – Premier Tech
Pascal Ackermann, Jakob Fuglsang, Hugo Hofstetter, Guillaume Boivin, Hugo Houle, Michael Schwarzmann, Rick Zabel

Lotto Dstny
Arnaud De Lie, Brent Van Moer, Victor Campanaerts, Cedric Beullens, Jasper De Buyst, Pascal Eenkhoorn, Mathijs Paasschens

TotalEnergies
Pierre Latour, Anthony Turgis, Steff Cras, Dries Van Gestel, Mathieu Burgaudeau, Sandy Dujardin, Jordan Jegat

Tudor
Matteo Trentin, Michael Storer, Arvid De Kleijn, Arthur Kluckers, Rick Pluimers, Yannis Voisard, Maikel Zijlaard

Text and Fotos of Evenepoel: Patrick Van Gansen

 

Meer Nieuws

  • AFSCHEID VAN EEN GROOTHEID – MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAVAFSCHEID VAN EEN GROOTHEID - MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAV
    Moet je zo'n man nog bij de echte wielervolgers introduceren? Iedere wielerliefhebber kent hem toch. Iedere wielerliefhebber weet dat hij fenomenaal kan sprinten. Iedere kenner weet toch dat hij wereldkampioen is geweest. ledere wielervolger weet toch dat hij in de voorbije Tour de France het rittenrecord van Eddy Merckx van de tabellen gereden heeft.
    Lees meer…
  • CYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYSCYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYS
    Het was ooit de titel van een populair tv-programma bij onze noorderburen. In het hedendaagse wielrennen zijn er ook zoons die in de voetsporen van hun vader treden. Bekende voorbeelden zijn o.a. David en Erik Dekker, Mathieu en Adrie van der Poel, Nicolas en Alexandre Vinokourov en Boy en Jean-Paul van Poppel. In Vlaanderen zijn ongetwijfeld Thibau en Sven Nys het koppel dat het meest in de spotlights staat.
    Lees meer…
  • PRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKINGPRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKING
    De vraag hoe we een wielrenner zijn prestaties moeten inschatten is van alle tijden en alle generaties. Vergelijken met het verleden vinden velen volledig waardeloos. Aan de andere kant is de drang om prestaties en carrières te evalueren en ‘te plaatsen’ erg groot. Zo werd na de recente Vuelta op diverse kanalen de vraag gesteld, hoe we de carrière van Primož Roglič moeten inschatten.
    Lees meer…
Meer artikels