GORGES DE LA NESQUE NATUURWONDER IN DE VAUCLUSE

De regio rond de Mont Ventoux is prachtig om te fietsen. Het natuurschoon en de mooie dorpen volgen mekaar op in de wijde omgeving van de berg. De bergkloven/gorges, wijngaarden, vergezichten, haarspeldbochten, rotspartijen en typische pittoreske dorpjes wisselen zich continu af. Wij waren half september in de regio en reden er verschillende prachtige ritten vanuit camping le Voconce in Saint-Marcellin-lès-Vaison vlakbij het pittoreske Vaison-la-Romaine.

Vandaag nemen we jullie alvast mee op een rondrit door de Gorges de la Nesque, de tweede van onze drie hotspots in de Vaucluse waar we een verslag over brengen.

Over de Col de la Madeleine

Vanuit Saint-Marcellin-lès-Vaison vertrekken we voor deze rondrit via Entrechaux, door Malaucène, naar Bédoin, verder naar Villes-sur-Auzon, om dan door de prachtige Gorges de la Nesque via Monieux en Sault naar Chalet Reynard te fietsen. Vanaf Chalet Reynard gaat het in een rotvaart naar beneden om opnieuw via Bédoin en de Col de la Madeleine terug naar ons vertrekpunt te rijden. In deze rondrit rijden we dus een deel van de Ventoux op en af. Het is ons echter vooral om de wondermooie Gorges de la Nesque te doen.

Maar ook de mooi Col de la Madeleine is zeer de moeite waard om te vermelden. De prachtig slingerende weg, die tussen de dennenbomen  en het groen heen, van Malaucène naar Bédoin loopt is niet al te moeilijk. De col laat je vooral genieten van de omgeving, de geur van de pijnbomen en het goed lopende asfalt.

"Het lijkt wel alsof de kloof voor de fiets gemaakt werd!"

De Gorges de la Nesque

De Gorges de la Nesque is een diepe rivierkloof in de schaduw van de Mont Ventoux waar je door kan fietsen. Het ruwe landschap is op zijn minst gezegd indrukwekkend te noemen.

De kloof is op sommige plaatsen tot 400 meter diep. De rivier de Nesque, die op de oostelijke helling van de Ventoux ontspringt en in de zomer opdroogt, heeft zich diep in het kalkgesteente gegraven. De Nesque slingert zich over een lengte van 17 km tussen Villes-sur-Auzon en Monieux door een majestueus rotslandschap. De D942 voert door deze unieke en onbewoonde kloof. Het is een prachtige weg met spectaculaire uitzichten op de rivier die zich – soms tot vierhonderd meter lager – door het landschap slingert. Op de Belvédère aan het hoogste punt, heb je een indrukwekkend uitzicht op de tegenover liggende rots Rocher du Cire en de 350 meter dieper gelegen kloof. Stroomafwaarst komt la Nesque na zeventig kilometer uit in de Sorgue bij de Pernes-les-Fontaines.

Deze fietstocht die vanaf de eerste kilometer gewoonweg prachtig is, wordt echter magisch vanaf Villes-sur-Auzon. Het geologische spektakel bouwt zich vanaf dit punt op en wordt mooier en mooier naarmate je hoger komt. Hoewel de Gorges de la Nesque behoorlijk diep is, is de weg langs de rivier niet steil. Dit maakt de route zeer geschikt om hier op een zeer recreatieve en toeristische manier te genieten van het natuurschoon. De weg is wel redelijk smal en dat heeft zijn voordelen want vrachtverkeer is hier verboden en dat maakt alles toch veiliger en relaxter. Het hoogteverschil bedraagt slecht vijfhonderd meter en dat maakt het ook voor de minder getrainde fietser goed te doen. Het lijkt wel alsof de kloof voor de fiets geschapen werd!

Een dikke kilometer voor we het hoogste punt bereiken, net voor één van de tunnels die door de rotsen gaan, zien we een prachtig schouwspel hoog boven ons uit. Honderden zwaluwen amuseren zich aan het firmament. Als luchtacrobaten zijn ze op jacht naar insecten. Met hun herkenbare vleugelslag en de prachtige gevorkte staart zijn ze ongelooflijk wendbaar. Prachtig om hen gade te slaan. Maar plots komen nog een beetje hogerop, tientallen gieren al rondcirkelend voor onze ogen aangewaaid. Het geheel in deze majestueuze omgeving is magisch. Een uniek schouwspel met geweldige artiesten die elk in hun rol uitblinken rond het overweldigende decor.

Via Chalet Reynard terug naar camping Le Voconce

Na dit fiets-delirium door één van de mooiste natuurverschijnselen van Frankrijk rijden we verder naar Sault waar de voet van de Mont Ventoux gelegen is op een hoogte van 702 m. Van hieruit klimmen we gestaag naar Chalet Reynard en een hoogte van 1408 m. We overbruggen dus 706 hoogtemeters en dit over een afstand van ruim 18 km. Een zeer zachte beklimming waar we rustig naar boven fietsen met nog steeds de prachtige beelden van de Gorges de la Nesque op ons netvlies. Met een maximum stijging en een gemiddelde van 3,9% beginnen we langzaam terug naar het heden te komen en kicken we af van de Gorges. We beginnen ons te realiseren dat het ook hier mooi is om te fietsen. Eens bij het Chalet Reynard aangekomen stoppen we voor een verdiend koffietje met gebak. Zo slaan we wat nieuwe brandstof op en recupereren een beetje, want de rit is nog niet ten einde.

Nadat de spreekwoordelijke batterijen weer opgeladen zijn, gaat het in een rotvaart naar Bédoin om vandaar opnieuw over de Col de la Madeleine naar Malaucène via de D 938 terug naar Saint-Marcellin-Lès-Vaison en camping Le Voconce te fietsen.

Na 125 km en 2.068 hoogtemeters duiken we opnieuw de rivier achter de camping in, om de welgekomen verfrissing en het stromend water van de Ouvèze op onze vermoeide spieren los te laten.

Wauw, wat een rit! Wow wat een dag! Amaai wat een prachtige streek!

Text and photos: Patrick Van Gansen

Meer Nieuws

 • FALL IN S-LOVE-NIA – FIETSEN OP DE WEG EN GRAVEL TUSSEN DE KARAWANKEN EN DE KARSTFALL IN S-LOVE-NIA - FIETSEN OP DE WEG EN GRAVEL TUSSEN DE KARAWANKEN EN DE KARST
  Ongerepte natuur, weelderige, groene bossen en wegen met weinig verkeer, dat is Slovenië. Af en toe vlak, maar meestal van de heuvels tot het hooggebergte – of andersom - op prachtige wegen door het land van Tadej Pogačar en Primož Roglič.
  Lees meer…
 • ONTDEK DE BIJZONDERE GESCHIEDENIS VAN SAKSEN-ANHALTONTDEK DE BIJZONDERE GESCHIEDENIS VAN SAKSEN-ANHALT
  Op geschiedenis- en cultuurjacht gaan in Duitsland, hoe doe je dat? Op de (elktrische) fiets natuurlijk! De fiets is gewoonweg het perfecte vervoersmiddel om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te rijden, je fiets op slot te doen, een shot ongekende cultuur en geschiedenis in je op te nemen en weer verder te fietsen.
  Lees meer…
 • 360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt360° Alpenpanorama’s in de Salzburger Sportwelt
  Heb je niet genoeg aan één regio als je op mountainbikevakantie trekt? Dan hebben wij een gouden tip voor jou: De Salzburger Sportwelt, want hier vind je zeven plaatsen onder één dak. Of eigenlijk onder één helm. Deze mountainbikeregio in het SalzburgerLand biedt kilometerslange trails, beboste bergkammen en rotsachtige bergtoppen. Iedereen die gewoon meer wil tijdens een mountainbikevakantie is hier op de juiste plek.
  Lees meer…
Meer artikels