CYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYS

Het was ooit de titel van een populair tv-programma bij onze noorderburen. In het hedendaagse wielrennen zijn er ook zoons die in de voetsporen van hun vader treden. Bekende voorbeelden zijn o.a. David en Erik Dekker, Mathieu en Adrie van der Poel, Nicolas en Alexandre Vinokourov en Boy en Jean-Paul van Poppel. In Vlaanderen zijn ongetwijfeld Thibau en Sven Nys het koppel dat het meest in de spotlights staat.

Allebei topcrossers maar aan de resultaten van Thibau op de weg kan vader Sven niet tippen. We reden de voorbije maanden mee met de ‘kleine Kannibaal’ en we kijken ook vooruit.

Nog steeds gepassioneerd door de cross

Het afgelopen veldritseizoen begon voor Thibau Nys met een vliegende start. In zijn eerste vijf wedstrijden behaalt hij meteen drie zeges: in de B-Mine cross in Beringen, de UCI wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Waterloo en de Koppenbergcross. Zijn overwinning in Waterloo was een mooi cadeau voor één van de sponsors van zijn ploeg. Want Waterloo is immers de thuisbasis van fietsenfabrikant Trek. Na die hele mooie start kon hij die sterke lijn echter niet doortrekken. Zelf was hij daarmee ook niet tevreden maar achteraf bekeken vond hij wel dat hij een mooie stap gezet had.

Het wegprogramma

Het eerste deel van zijn wegprogramma was, met de Rondes van Romandië, Hongarije en Noorwegen, overigens nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar. Met tweede plaatsen in etappes van de eerste twee rondes en een zege in die van Noorwegen (zijn eerste als prof) was hij toen al best succesvol. Maar dit jaar stond hij met nog meer ambitie aan de start. Hij wil immers in elke koers presteren.

De eerste World Tour zege

Na het zware cyclocrossseizoen nam Nys na het wereldkampioenschap in Tábor, de nodige rust om zich voor te bereiden op zijn eerste wegseizoen als prof bij het World Tour-team Lidl-Trek. Na een hoogtestage op Tenerife stond de inmiddels 21-jarige Thibau eind april aan de start voor zijn eerste wegwedstrijd van het seizoen, de Zwitserse Ronde van Romandië. In de tweede etappe zat hij voor het eerst in zijn carrière in de vroege vlucht. En die droeg meteen tot het einde. Met een sterke eindsprint met drie bergop haalde hij de zijn eerste overwinning in de World Tour binnen en mocht meteen ook de leiderstrui aantrekken. “Ik voelde me echt nog supergoed op die slotklim. Dit onthou ik voor de rest van mijn leven”. Het werd meteen duidelijk: Na een zware wedstrijd en bij een eindsprint bergop is hij moeilijk te kloppen.

Als een Puszta ruiter door het Hongaarse land

Iets meer dan een week later stond hij alweer aan de start van de vijfdaagse Ronde van Hongarije. De geschiedenis van deze bij ons relatief onbekende ronde gaat al terug tot 1925. Gemakkelijk is het parcours zeker niet te noemen. Na de eerste vlakke etappe was het voor de rest flink klimmen geblazen. De finish van de laatste drie etappes lag bergop. Dat jasje leek Thibau prima te passen. Met een sterke eindsprint zegevierde hij in de derde etappe en veroverde daarmee ook de leiderstrui. Een dag later deed hij dat nog eens dunnetjes over en versterkte daarmee ook nog eens zijn leiderspositie. Die kwam in de laatste etappe niet meer in gevaar en zo schreef hij de eerste wielerronde op zijn palmares.

In deze ronde reed ook Mark Cavendish mee. Hij werd na Thibau tweede in het puntenklassement. Het was zijn voorlaatste voorbereidingswedstrijd voor de Tour de France waarin hij het record van het aantal ritoverwinningen (35) definitief naar zich toetrok.

Een wegseizoen om van te genieten genieten © TdP24 Tomasz Smietana

Op naar het hoge noorden

In de eerste etappe van de Ronde van Noorwegen was het meteen raak voor Nys. De klim van bijna 4 km aan gemiddeld 6% tot aan de finish is voor hem spek voor de bek. En hij was meteen ook de eerste drager van de leiderstrui. In deze wedstrijd maakte Wout van Aert overigens zijn rentree na zijn zware val in Dwars door Vlaanderen.

De Ronde van Zwitserland

Voor veel renners is deze wedstrijd dé allerlaatste test voor de Tour de France. Maar voor Thibau was het de voorbereiding voor het Belgisch kampioenschap waarmee hij met een mooie 4e plaats het eerste deel van zijn wegseizoen afsloot. In de laatste kilometers van de derde etappe ziet Nys zijn kans. Als Wilco Kelderman er vandoor gaat kiest hij zijn wiel. In de laatste 150 meter op de oplopende aankomst in Rüschlikon zet Nys aan en wint overtuigend de spurt. Hij behaalt zo de zesde zege van het seizoen. Daarbij houdt hij Stephen Williams en Alberto Bettiol achter zich. “Ik was al langer bezig met deze etappe. Ik wist na de verkenning ook dat dit iets voor mij zou zijn. Dit is meer dan een droom en dat gaat gepaard met emoties. Dit is mijn mooiste zege tot dusver.” Opnieuw een bewijs hoe sterk hij op dit soort finishes wel is.

De eerste ritzege in Hongarije © Vanik Zoltán tdh.hu
De ploegmaats danken na de tweede ritzege © Vanik Zoltán tdh.hu
De tweede ritzege is binnen © Karancsi Albert Rudolf tdh.hu

Driemaal is scheepsrecht

In de Ronde van Polen hervatte Thibau zijn wegseizoen. En op wát voor een manier. Ook hier vond hij zijn geliefde finishes: “vrij kort en steil of drie tot vier kilometer niet te steil klimmen”. Hij won er de eerste (slotklim 450 m aan 3,6%), derde (900 meter aan 8,1 procent) en zesde etappe (3 km aan 5%) Die laatste was dan ook nog eens de koninginnenrit. En daarbij klopte hij geen pannenkoeken maar de toprenners van het peloton zoals Kelderman, Ulissi, Vingegaard en Mohorič.

De laatste van het wegseizoen

Zijn laatste wegrit was de Bretagne Classic-Quest-France waarin hij vijfde werd. Na afloop vertelde hij dat er mogelijk was meer in had gezeten: ‘fysiek gezien had ik één van mijn beste dagen van dit jaar, maar ik gokte op een moment waar ik dat wellicht beter niet had kunnen doen. Daarmee verloor ik de koers’. Het is nog maar eens duidelijk dat Thibau een grote stap heeft gezet.

‘You know who is calling?’ Cyclo-cross is calling’

In elke ronde waaraan hij deelnam won hij een rit. Een vliegende start op het allerhoogste niveau. Wil hij voor een eindzege in een ronde meedoen dat zal hij meer moeten investeren in zijn tijdrit. In Hongarije was die er niet. Maar het crossen wil hij als zijn eerste grote liefde voorlopig nog niet vaarwel zeggen. Dat is nog teveel zijn speeltuin en blijft zijn eerste en grote liefde. We hebben onze botten en dikke frak alvast gereed gezet om hem ook daar opnieuw spectaculaire dingen te zien doen. En als we dan al even verder vooruit blikken: Op de weg zou hij zich volgend jaar kunnen richten op de Waalse klassiekers zodat hij na het veldritseizoen nog een rust- en trainingsperiode kan inlassen. Het rijden van een grote ronde is iets voor de verdere toekomst.

Eén ding is duidelijk: hij heeft ons allemaal zeer aangenaam verrast en we hebben het laatste nog niet gezien van hem.

En…Waar is de tijd dat we hem als klein ventje op zien fietske zagen rondrijden op de crossen waar zijn papa het mooie weer maakte?

Tekst: Rens Klaasse
Cover Foto: © Karancsi Albert Rudolf tdh.hu

In de leiderstrui in Noorwegen © Szymon Gruchalski
Drie keer is scheepsrecht © TdP24 Tomasz Smietana

Meer Nieuws

  • AFSCHEID VAN EEN GROOTHEID – MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAVAFSCHEID VAN EEN GROOTHEID - MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAV
    Moet je zo'n man nog bij de echte wielervolgers introduceren? Iedere wielerliefhebber kent hem toch. Iedere wielerliefhebber weet dat hij fenomenaal kan sprinten. Iedere kenner weet toch dat hij wereldkampioen is geweest. ledere wielervolger weet toch dat hij in de voorbije Tour de France het rittenrecord van Eddy Merckx van de tabellen gereden heeft.
    Lees meer…
  • CYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYSCYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYS
    Het was ooit de titel van een populair tv-programma bij onze noorderburen. In het hedendaagse wielrennen zijn er ook zoons die in de voetsporen van hun vader treden. Bekende voorbeelden zijn o.a. David en Erik Dekker, Mathieu en Adrie van der Poel, Nicolas en Alexandre Vinokourov en Boy en Jean-Paul van Poppel. In Vlaanderen zijn ongetwijfeld Thibau en Sven Nys het koppel dat het meest in de spotlights staat.
    Lees meer…
  • PRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKINGPRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKING
    De vraag hoe we een wielrenner zijn prestaties moeten inschatten is van alle tijden en alle generaties. Vergelijken met het verleden vinden velen volledig waardeloos. Aan de andere kant is de drang om prestaties en carrières te evalueren en ‘te plaatsen’ erg groot. Zo werd na de recente Vuelta op diverse kanalen de vraag gesteld, hoe we de carrière van Primož Roglič moeten inschatten.
    Lees meer…
Meer artikels