RIK VAN LOOY – DE KEIZER VAN HERENTALS

Remco Evenepoel werd op 25 januari 2024, pas 24 jaar en wij legden de palmaressen - tot aan de 24ste verjaardag - van de grootste renners uit diverse tijdperken naast mekaar. Vandaag zijn we aanbeland bij de nummer dertien uit onze ranking Rik Van Looy.

Voornaam: Henri (Rik)
Achternaam: Van Looy
Nationaliteit: België
Leeftijd: 90 jaar
Geboortedatum: 20-12-1933
Geboorteplaats: Grobbendonk
Bijnamen: Rik II, De keizer van Herentals

Rik Van Looy, de keizer van Herentals werd op 20 december 2023, 90 jaar. Een gebeurtenis die men in België niet zomaar liet voorbij gaan. Er werd uitgebreid verslag gedaan op de tv-zenders en in alle kranten, van de georganiseerde festiviteiten rond zijn verjaardag. Zijn carrière werd weer even in de picture gezet en dit was meer dan terecht want Rik is een van de echt grote renners uit de rijke wielergeschiedenis. Hij was absoluut een van allergrootste eendagsrenners ooit. Rik was geweldig explosief en rap aan de meet, kon goed over de heuvels, en zelfs in de echte bergen kon hij in de buurt van de klimmers blijven. Bovendien was hij een kei in het kasseienwerk.

Met in totaal 162 UCI overwinningen staat hij momenteel op een gedeelde derde plaats allertijden (na Merckx 276, Cipollini 163, gelijk met Cavendish 162 en met een overwinning meer dan Roger de Vlaeminck 161).

Van Looy rechts

Van Looy is de keizer van Herentals maar was misschien nog wel meer de keizer van de klassiekers. Hij won als eerste alle vijf de monumenten (Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik–Bastenaken–Luik en de Ronde van Lombardije), later zouden ook Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck hierin slagen. Dit zijn tot op heden nog steeds de drie enige renners die dit voor mekaar kregen. Maar bovendien is Van Looy de enige renner die de acht originele wielerklassiekers won, nl. de vijf monumenten + Waalse Pijl, Paríjs-Brussel en Paríjs-Tours. Zowel Merckx als De Vlaeminck wonnen beiden nooit Parijs-Tours.

Dat Van Looy een echte kasseispecialist was wordt duidelijk als je zijn indrukwekkende palmares bekijkt. Zo won hij in 1962 ook als eerste ooit, de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Parijs-Roubaix (de ‘keienklassiekers-trilogie’) alle drie op een rij. Dit werd pas geëvenaard door Tom Boonen in 2012. Rik werd tussendoor ook nog twee keer wereldkampioen op de weg.

Hij behaalde echter nooit de eindoverwinning in een grote ronde alhoewel hij ook daar een topper was. Zo moest hij in 1958 als leider in het klassement, met reeds vijf ritoverwinningen op zak, opgeven in de Ronde van Spanje. In 1959 werd hij derde in de Ronde van Spanje waarin hij vier ritten en het bergklassement won en vierde in de Ronde van Italië waarin hij ook vier ritten won. Hij won twee keer het bergklassement in de Vuelta en een keer in de Giro, waarmee hij duidelijk zijn klimvermogen onderstreepte. In 1962 startte hij voor de eerste maal in de Ronde van Frankrijk en won al snel een rit, maar in de elfde rit werd hij door een motor aangereden en moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis in Pau. In 1963 werd hij tiende in de Tour, won vier ritten en de groene trui. In totaal staan er negen Tour ritten, twaalf Giro ritten en 18 etappes in de Vuelta op zijn naam. Van Looy reed ook op de baan. Hij won twaalf zesdaagsen, waarvan tien samen met Peter Post.

In de nadagen van zijn carrière zag hij ene Eddy Merckx in het peloton verschijnen. Merckx kwam in 1965 in dezelfde ploeg terecht als Rik. In 1966 verliet Merckx het Solo-Superia team (de rode garde) van Van Looy, omdat hij meer zijn eigen kans wou gaan. Het was het begin van een door de pers, lichtjes opgeklopte vete. Rik begon iets meer defensief te koersen om ‘het bord bij Eddy eerst leeg te eten’ en dan trachten toe te slaan… Maar toen dat niet lukte zag Rik soms liever iemand anders winnen dan Eddy en andersom was dat niet anders. Dat zorgde natuurlijk voor de nodige pittige verhalen van rivaliteit tussen de twee kampioenen. Dat ze mekaar zoveel jaren later nu wel waarderen, mocht duidelijk zijn op de recente verjaardag van Van Looy. Tijdens een interview voor TV werd hij opgebeld door ‘den Eddy’ , die hem zijn felicitaties overbracht. Een mooi moment dat in beeld kwam en het respect dat nu tussen beiden aanwezig is duidelijk liet zien.

Bronzen standbeeld

Voor Rik Van Looy werd in 2017 op de Grote Markt van Herentals een standbeeld geplaatst. Het drie meter hoge beeld is van de hand van kunstenaar Philip Aguirre en Rik Van Looy bepaalde de pose zelf in samenspraak met de kunstenaar, die hem natuurgetrouw afbeeldde. Een mooi en gepast eerbetoon aan een grootheid uit de geschiedenis van de wielersport zou je dan denken, ware het niet dat het standbeeld in polyester werd gemaakt.

Supporters van Rik vonden dat het standbeeld van deze kampioen voor de eeuwigheid in brons moest gegoten worden…

En zo geschiede op zijn negentigste verjaardag

Woensdag 20/12/2023 stond in Herentals compleet in het teken van de 90ste verjaardag van wielerlegende Rik Van Looy. De Keizer van Herentals is ondertussen ook ereburger in de stad en zijn verjaardag werd er uitgebreid gevierd. Hoewel hij in Grobbendonk werd geboren, zal het altijd Herentals zijn dat aan Van Looy gelinkt zal worden. Het nieuwe bronzen borstbeeld, dat ter hoogte van het sportlokaal Den Druyts op de Grote Markt staat, werd woensdagmiddag plechtig ingehuldigd, waarmee Rik meteen echt vereeuwigd werd.

Patrick Van Gansen

Meer Nieuws

  • CYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYSCYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYS
    Het was ooit de titel van een populair tv-programma bij onze noorderburen. In het hedendaagse wielrennen zijn er ook zoons die in de voetsporen van hun vader treden. Bekende voorbeelden zijn o.a. David en Erik Dekker, Mathieu en Adrie van der Poel, Nicolas en Alexandre Vinokourov en Boy en Jean-Paul van Poppel. In Vlaanderen zijn ongetwijfeld Thibau en Sven Nys het koppel dat het meest in de spotlights staat.
    Lees meer…
  • PRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKINGPRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKING
    De vraag hoe we een wielrenner zijn prestaties moeten inschatten is van alle tijden en alle generaties. Vergelijken met het verleden vinden velen volledig waardeloos. Aan de andere kant is de drang om prestaties en carrières te evalueren en ‘te plaatsen’ erg groot. Zo werd na de recente Vuelta op diverse kanalen de vraag gesteld, hoe we de carrière van Primož Roglič moeten inschatten.
    Lees meer…
  • BEDANKT REMCO EVENEPOEL! JE HEBT ONS TERUG OP DE TOUR DE FRANCE KAART GEZET!BEDANKT REMCO EVENEPOEL! JE HEBT ONS TERUG OP DE TOUR DE FRANCE KAART GEZET!
    Een geweldige Tour de France hebben we net achter de rug. Het meesterschap van Tadej Pogačar was groot, erg groot zelfs en het roept bij velen de vraag op door wie en wanneer hij ooit weer aan banden zal gelegd worden in de Tour.
    Lees meer…
Meer artikels