BERNARD HINAULT – BRETOENSE KEIKOP GEDREVEN DOOR DE WIL OM DE BESTE ALLERTIJDEN TE ZIJN

Remco Evenepoel werdt op 25 januari 2024, pas 24 jaar en wij legden de palmaressen - tot aan de 24ste verjaardag - van de grootste renners uit diverse tijdperken naast mekaar. We zijn nu aanbeland bij de (gedeelde) nummer vijf uit onze ranking Bernard Hinault.

Voornaam: Bernard
Achternaam: Hinault
Nationaliteit: Frankrijk
Leeftijd: 69 jaar
Geboortedatum: 14-11-1954
Geboorteplaats: Yffiniac (Bretagne), Frankrijk

Als we het palmares van Bernard Hinault tot zijn 24ste verjaardag evalueren, dan bekleedt hij de gedeelde vijfde plaats (met Peter Sagan) op de ranking allertijden, maar als we zijn palmares op het einde van zijn carrière bekijken, staat Hinault op dit moment zeker op het podium. Velen beschouwen hem na Merckx als de grootste ooit. En… volgens ons is dat ook terecht!

Het was voor Hinault zelfs een drijfveer om die Belg van de troon te stoten als allergrootste ooit. Toch telde Hinault tot zijn 24ste verjaardag een pak minder punten dan Remco Evenepoel (105 tegen 155). Hinault ging nadien wel nog flinke tijd door op dat elan. Waar Evenepoel uitkomt staat nog in de sterren geschreven. Wat Hinault uiteindelijk gepresteerd heeft staat al lang in de geschiedenisboeken met gouden letters en vele uitroeptekens.

Bernard Hinault met Joop Zoetemelk, Jan Janssen en hun dames op reunie van oud-Tourwinnaars

Hinault is ongetwijfeld één van de sterkste en veelzijdigste renners uit de geschiedenis. Hij was de beste tijdrijder van zijn generatie, was bergop één van de allerbesten en hij kon soms zelfs in een massasprint de specialisten verslaan. Met vijf keer winst in de Tour de France, drie keer Girowinst en twee keer de Vuelta is hij met tien Grand Tour overwinningen de op één na grootste ronderenner uit de geschiedenis. Hij behaalde 29 ritzeges in de Tour, zeven in de Vuelta en zes in de Giro d’ Italia, wat het totaal ritzeges op 42 brengt. Daarnaast werd hij ook nog wereldkampioen op de weg. Met verder nog 2 x Luik-Bastenaken-Luik, 2 x Ronde van Lombardije, 1 x Parijs-Roubaix, 2 x Waalse Pijl, 1 x Amstel Gold race, 1 x  Gent-Wevelgem en een totaal van 146 UCI-zeges is hij eigenaar van één van de grootste palmaressen ooit.

Indrukwekkend! Hoedje af!

Le Blaireau

Hinaults bijnaam luidde ‘Le Blaireau’, wat vertaald ‘De Das wil zeggen. Dassen zijn veelvraten en Hinault was dat in het wielrennen zeker en vast. Daarom werd hij dan ook genoemd als de veelvraat van de koers. Maar eigenlijk was dat niet de bedoeling van de Fransen toen de bijnaam werd uitgevonden. Met ‘Le Blaireau’ wilden ze eigenlijk bedoelen dat hij een knorrig/grommig karakter had. Dassen knorren/grommen veel en dat was exact wat ook Hinault regelmatig deed om op te komen voor zichzelf en het peloton.

Maar Le Blaireau betekent ook scheerkwast, want een echte scheerkwast wordt van dassenhaar gemaakt. Hiermee werd dan de link gelegd met de zweetband die Hinault in het begin van zijn carrière rond zijn hoofd droeg zodat zijn haar er als een scheerkwast bovenuit stak. Uiteindelijk blijkt dat Michel Le Denmat, een Bretoense coureur waarmee Hinault soms op training trok, de uitvinder van de bijnaam is. Hij zag dat dat Hinault, net als de das, zijn prooi nooit losliet en een enorme wil had om te winnen.

Hekel aan kasseien

Hinault had een uitgesproken hekel aan kasseien. Zo weigerde hij deel te nemen aan de Ronde van Vlaanderen wegens de Koppenberg die hij “pure koersvervalsing” noemde nadat hij ermee kennis maakte in de editie van 1978. “Zolang de Koppenberg in het parcours ligt zie je mij niet meer aan de start” aldus de Bretoen. De Koppenberg lag er in die tijd ook helemaal niet bij zoals het nu het geval is én bovendien was het beschikbare materiaal in die tijd ook totaal niet te vergelijken met nu.  Ook over Parijs-Roubaix had hij een uitgesproken mening. “Een renner die de Tour de France kan winnen heeft niets te zoeken in de sensatie van Parijs-Roubaix” zei De Das steeds opnieuw. Tot hij uiteindelijk toch éénmaal deelnam en meteen zegevierde. Een zege behaald op de adrenaline van de afkeer op de kasseien, maar die zijn visie op dit soort wedstrijden nooit zou veranderen. Noem het gerust Hinault ten voeten uit…

Neige-Bastogne-neige

Op zondag 20 april 1980 werd de 66e editie van Luik-Bastenaken-Luik gereden in de meest ondenkbare winterse omstandigheden. Van de 174 gestarte renners zouden slechts 21 de finish bereiken. De naam Liège-Bastogne-Liège werd tijdens deze editie al snel verbasterd tot neige-Bastogne-neige (neige is Frans voor sneeuw) en ging de legende in als één van de zwaarste koersen ooit. Hier toonde Bernard Hinault zijn onversneden klasse en vooral zijn koppige Bretoense karakter. Zijn drang om Merckx van de troon te stoten als grootste allertijden, maakte van hem een beest.

Bij de start in Luik werden de renners reeds verwelkomd door sneeuwbuien. Na de start veranderde de neerslag in een heuse sneeuwstorm. Na 70 km was al de helft van het peloton afgestapt. Rudy Pevenage demarreerde in Houffalize en had op de Stockeu meer dan twee minuten voorsprong. Op de Côte de la Haute-Levée werd de ontsnapte Rudy Pevenage echter bijgehaald door een ontketende Bernard Hinault. Met nog 77 km te gaan liet Hinault ook Pevenage ter plaatse achter – Pevenage haalde de finish niet – en de Fransman kwam solo aan in luik. Bijna tien minuten later arriveerden Hennie Kuiper en Ronny Claes.

Hinault had bevriezingsverschijnselen aan zijn vingers en heeft er nu nog steeds last van. Deze Luik – Bastenaken – Luik werd door Hinault ook aangeduid als de oorzaak van de latere knieproblemen. Door in de koude te lang een groot verzet te duwen zouden zijn knieën teveel geleden hebben, waardoor hij dat jaar in de Tour moest opgeven met een peesontsteking.

Uitslag van neige – Bastogne – neige 1980:

    1. Bernard Hinault
    2. Hennie Kuiper op 9’24”
    3. Ronny Claes op 9’24”
    4. Fons De Wolf op 10’34”

 

Bernhard Hinault is in elk geval een renner én een karakter om nooit te vergeten.

 

Patrick Van Gansen

Meer Nieuws

  • AFSCHEID VAN EEN GROOTHEID – MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAVAFSCHEID VAN EEN GROOTHEID - MARK SIMON CAVENDISH OF KORTWEG: CAV
    Moet je zo'n man nog bij de echte wielervolgers introduceren? Iedere wielerliefhebber kent hem toch. Iedere wielerliefhebber weet dat hij fenomenaal kan sprinten. Iedere kenner weet toch dat hij wereldkampioen is geweest. ledere wielervolger weet toch dat hij in de voorbije Tour de France het rittenrecord van Eddy Merckx van de tabellen gereden heeft.
    Lees meer…
  • CYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYSCYCLO-CROSS IS CALLING THIBAU NYS
    Het was ooit de titel van een populair tv-programma bij onze noorderburen. In het hedendaagse wielrennen zijn er ook zoons die in de voetsporen van hun vader treden. Bekende voorbeelden zijn o.a. David en Erik Dekker, Mathieu en Adrie van der Poel, Nicolas en Alexandre Vinokourov en Boy en Jean-Paul van Poppel. In Vlaanderen zijn ongetwijfeld Thibau en Sven Nys het koppel dat het meest in de spotlights staat.
    Lees meer…
  • PRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKINGPRIMOŽ ROGLIČ NADERT TOP 20 IN DE PROCYCLINGSTATS ALL TIME RANKING
    De vraag hoe we een wielrenner zijn prestaties moeten inschatten is van alle tijden en alle generaties. Vergelijken met het verleden vinden velen volledig waardeloos. Aan de andere kant is de drang om prestaties en carrières te evalueren en ‘te plaatsen’ erg groot. Zo werd na de recente Vuelta op diverse kanalen de vraag gesteld, hoe we de carrière van Primož Roglič moeten inschatten.
    Lees meer…
Meer artikels